Bankovni karty
Ještě doplním, pro pokus o zneužití jsem měl kartu zablokovanou ( byla vystavena nová s jiným číslem) a vrácení peněz na původní kartu bez problémů.....
Zdar cestovatele,
Dorazil mi email z mBank, že ak odporučim nového klientka, tak po založení účtu obaja získame 1000kc / 30€. Ak by ste náhodou uvažovali, tak mi napíšte spravu, pošlem Vám promo kód.
Cestovaniu zdar.
Ahoj, hledání důstojného nástupce Equa Banky končí fiaskem (skončila kvůli sloučení s RB). Tu jsem si oblíbil kvůli:
- jakž takž rozumným kurzům,
- zdarma výběrům bez dolní částky,
- blokování výběrů s poplatkem a DCC přímo v aplikaci.
Kvůli tomu jsem vzal na milost Max Banku, bývalou Expobank s dřívějším napojením na Rusko (nyní již prodanou), která by tyto body měla splňovat taky.
Volal jsem tam kvůli nastavení karty pro cestu do Vietnamu a Indonésie.
Tohle mi posléze přišlo. Připadá mi to značně nekorektní. Zejména ten poslední odstavec. Není náhodou i proti pravidlům samotného vydavatele karet MasterCard?
Mimoto praktické zkušenosti z lednového Uzbekistánu neukázaly jejich blokaci poplatku za výběr jako velmi účinnou.
Já mám účet kromě Equa i u Fio, jehož karty využívám mnohem víc. Vše uvedené splňuje, kurzy trochu lepší než Equa, zdarma výběry neomezené počtem výběrů jen u karet Visa (ale i u MC se do limitu vejdu), blokování jen DCC (s poplatkem asi ne nebo o tom nevím a nepátral jsem). Nikdy jsem nemusel žádat před cestou o nějaké odblokování.
Na kontaktování banky předem jsem zvyklý. Mívám obskurní destinace. Kvůli EU, Balkánu nebo SAE jsem se neobtěžoval.
Lepší než pak volat mimo EU roaming nebo přes Skype.
Ten dopis ohledně platební karty je hodně vtipnej. Kdysi mi podobnou sviňárnu udělala RB, kdy mi zablokovali platební kartu v Malajsii poté, co jsem zaplatil kafe na letišti v Singapuru a následně vybral peníze z bankomatu na Borneu. A nedali mi to pro jistotu ani vědět. Žádná SMS, telefon, mail, nic. Že je karta zablokovaná jsem zjistit druhý den, kdy s ní nešlo platit. Mobilní data v té době ještě nebyly, takže jenom se dostat na správné telefonní číslo nebylo jednoduché. Banka samozřejmě plnou hubu podobných keců, jak to dělají kvůli mojí bezpečnosti a kdesi cosi. Na podobné praktiky samozřejmě nemají nárok, ale z pozice své síly to zkouší. Tak holt půjdeš k jiné bance. Žádné neštěstí.
@Michal: Vietnam a Indonésie jsou obskurní destinace? Vždyť tam jezdí kde kdo. Je fakt, že ostrůvek Banda Neira na Molukách, kde mi jediný bankomat vždy při pokusu o vybrání peněz "zamrzl", nevydal peníze, ale z účtu se odečetly, už pro bankovnictví obskurní je, ale většina lidí jede stejně do Indonésie na Bali.
@floodland: Podobný zážitek jsem měl v roce 2009 s ČSOB. Potom, co jsem po téměř 2 měsících na Havaji s bezproblémovým užíváním karty zaplatil na pokladně v Polynesian Culture Center (jedné z hlavních atrakcí na Oahu) asi 70 USD, kartu mi zablokovali a nic nedali vědět. Zkoušel jsem několik mailů s dotazem, co se stalo, kdy odpovídali jen obecnými kecy a že mi odpovědí jedině na telefonát. Na telefonu taky plná huba obav o bezpečnost a že jim ta transakce připadala podezřelá. Od té doby jsem měl bez problémů Fio, Equa a Zuno bez nahlašování cest např. po Jižní Americe, Asii, Egyptě.
No Michale obskurní destinace opravdu vypadají trochu jinak. Já žádnou banku nikdy předem nekontaktuji. Nevidím k tomu žádný důvod. Několikrát se mi stalo, že mi banka sama volala, protože měla podezření na zneužití karty. No tak to vezmu a řeknu, že jsem to já. Jednou se mi stalo, že jsem byl mimo signál, takže mi to blokla. Od toho je ale doporučení vozit víc karet různých bank a taky hotovost, i když pro mladé už je to často sprosté slovo. To odblokování bylo vyřízeno jedním mailem a jedním telefonátem. A to bylo v Thajsku, kam létá každý hňup.
Max Banka blokuje jen fixní částky za výběr. Když si bankomat přihodí pár procent, tak je to za ně OK a neblokují.
Tady nešlo o ty částky, ale vědět proč ty výběry prošly navzdory blokaci poplatků. A taky by pomohlo, kdyby bankomat srozumitelně oznámil, kolik si přidá. Jestli tam bylo něco, tak "might apply fee up to 1.5%". To řekne fakt hodně.
Telefonicky ověřeno u mBank, že oni blokují oba dva typů poplatků.
To je trosku zavada, ted treba jsme v hotovosti ani neutratili 1500,-, zvlaste kdyz jede clovek jen na nekolik dni.
Jan Vidim napsal(a):mBank na výběry hotovosti rozhodně nejlepší, jen je potřeba vybrat vždy aspoň za 1 500
RfB je podle mě lepší - má lepší kurzy a žádný minimální výběr. Samozřejmě bez poplatku.
Co za účet / kartu má u RB dobré kurzy? Vidím RB 24,31 za euro a mkarta svět má 23,60 za euro.
Mıchal napsal(a):Ahoj, hledání důstojného nástupce Equa Banky končí fiaskem (skončila kvůli sloučení s RB).
Co ostatní, kam jste přešli po konci Equa? S RB je vše o 3 levly horší. Ale k odchodu jinam jsem se ještě nedostal.
Ja jsem celkem sberatel :) RB s nejakou zlatou debetkou a kreditkou a vstupy do salonku mam od doby, kdyz jsme tam meli firemni ucty, bez poplatku.Nejak to nechali fungovat i potom, co firma od nich odesla. Dokud je to bez poplatku, proc to rusit
Pak firma presla k CS a tam mi udelali nejaky premiovy Erste karty s dalsimi vstupy do salonku a pouzitelnym cestovnim k pojistenim (vcetne rady rizikovych aktivit, s limitem asi do 100mil)
K tomu mam historicky nejaky obyc KB ucet s kartou(zdarma, proc rusit), CZK a EUR ucet u Fio s kartami. Nedavno davala mBank asi 3000 za zalozeni uctu s kartou, tak proc ne :)
To jsme tak na 8 soukromych kartach, jestli dobre pocitam. Pak jeste po jednom az dvou kusech asi od 5 eserocek.
Ono se to ale obcas hodi. V nekterych lokalitach maji radeji MC, nekde Visu. A treba v cinskych hotelech bezne vytahnu 3 az 5 karet, nez ten jejich system nejakou akceptuje :)
Btw. v Cine je pry konecne mozne pouzivani WeChat Pay i pro cizince bez uctu v Cine. Tak jsem zvedavy kolik karet z me sbirky to vezme..cca za mesic vyzkousim. Clovek si tam driv pripadal zaostale, kdyz tim mistni platili vsude a ja musel pouzivat ty jejich casto spinavy posmrkany juany :)
Můžete si přečíst recenzi na banku N26 zde: https://www.pujcimsipenize.cz/in...-promokod/ a na Revolut zde: https://www.pujcimsipenize.cz/re...t-recenze/
Za mě nejvíc doporučuju kartu od https://skippay.cz/karta ,jelikož nevyužívám přímo své peníze z bankovního účtu, tudíž se ani nebojím platit na eshopech, nebo vybírat z bankomatů v zahraničí. Taky je tu výhoda odložený platby, kdy si nejdřív zboží zkontroluju, kdy dorazí domu a až pak zaplatím.
Nemá někdo zkušenost s cestovním pojištěním od Revolut Premium? Pokud jste dělali claim, proplatili vám výdaje? Stačí jejich pojištění nebo byste se raději ještě někde připojistili? Díky za odpovědi.
Jejich pojištění je na dost vysoké částky. Máme tedy jen jejich. Během cca měsíce ale budou měnit nasmlouvanou firmu, dle mailu zůstanou stejné podmínky nebo budou ještě o kapku výhodnější. Reálnou zkušenost nemáme, máme štěstí a nikdy se nic nestalo. Za reálnou zkušenost bych taky byla ráda.
Když už tu máme ve vlákně o salóncích to bankovní okénko, tak přidávám zajímavej článek o nejlepších kurzech.